Isten Szolgája Szemelliker Antalra emlékeztek
04.12.2023.

Április 10-én, húsvéthétfőn Szemelliker Antal vértanú, plébánosra emlékeztek Sopronban.

Ebben az évben húsvéthétfőn különleges módon nemcsak Krisztus feltámadását ünnepelték meg a Győri Egyházmegyében, hanem Isten Szolgája Szemelliker Antal égi születésnapját is. A vértanú plébánosra emlékezve több eseményt is rendeztek a városban. A Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megkoszorúzta Szemelliker Antal atya emléktábláját a volt Soproni Bíróság épületének falán, ahol a vértanú plébánost 1919-ben kivégezték.

A Szent Mihály-templomban Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be. A főpásztor megemlékezett arról, hogy 1919-ben a Tanácsköztársaság idején ezen a napon végezték ki Szemelliker Antalt. A szentmisében Veres András püspök a hívekkel együtt imádkozott a vértanú plébános boldoggá avatásáért.

Ezt követően a Szent Mihály Látogatóközpontban a győri megyéspüspök megnyitotta az Isten Szolgája Szemelliker Antal életét bemutató kiállítást, amely Mindenszentek ünnepéig lesz látogatható.

Szemelliker Antal vértanúsága hírének egyházmegyei kivizsgálását Veres András győri megyéspüspök kezdeményezte. Az ügy megnyitását támogatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a kismartoni egyházmegye ordináriusa, Ägidius Zsifkovics püspök. 2021. június 30-án Veres András püspök kérésére a Szentek Ügyeinek Kongregációja megküldte az engedélyt az ügy elindítására. Az egyházmegyei vizsgálat hivatalosan 2022. szeptember 19-én kezdődött el.

A Tanácsköztársaság idején, 1919. április 10-én végezték ki Szemelliker Antal fülesi (ma Nikitsch, Ausztria) plébánost Sopronban.

Szemelliker Antal 1882. május 25-én a burgenlandi Vulkapordányban látta meg a napvilágot gradistyei (várvidéki) horvát családban. A soproni bencéseknél, majd 1897-től kisszeminaristaként a győri bencés gimnáziumban tanult, ezt követően a papi nagyszemináriumban folytatta tanulmányait.

1905. június 30-án szentelte pappá Győrben gróf Széchenyi Miklós püspök. A Tanácsköztársaság idején a kommunisták hatalmuk fenntartása szempontjából Fülest és környékét tartották az egyik legmegbízhatatlanabb helynek. 1919. április 6-án a Vörös Őrség gépfegyveres katonái érkeztek a faluba. A katonai biztos a csendőrlaktanyába hívatta a plébánost, Szemelliker Antalt, és golyó általi kivégzéssel fenyegette meg a legkisebb rendbontás esetén is. A szerencsétlenség bekövetkezett: egy fiatalember az utcán elsütötte a revolverét. A lövésre gépfegyversortűzzel válaszoltak. A sortűzben többen is életüket vesztették. A vörösök azzal vádolták a plébánost, hogy a malomháziak részére – Malomháza Füles szomszéd települése – fegyveres segítséget küldött. Egy gimnazistától és néhány társától hamis terhelő vallomást kényszerítettek ki ellene.

Szemelliker Antal a kivégzése előtt megbocsátott árulóinak. Életének utolsó óráit imádsággal töltötte.

Szöveg: Balog Márta CB
Forrás és fotó: Győri Egyházmegye
Magyar Kurír

Vulkaprodrštof
Vulkapordány
Wulkaprodersdorf
Šopron
Sopron
Ödenburg
Filež
Füles
Nikitsch