Spomenmaša za Antona Szemellikera
05.30.2022.

U Vulkaprodrštofu su se čer, nedilju, spomenuli mučenika Antona Szemellikera prilikom njegove 140. obljetnice rodjenja. Po maši zadušnici je slijedio akt spominjanja kod spomenploče na vulkaprodrštofskom cimitoru.

Anton Szemelliker se je rodio 25. maja 1882. ljeta u Vulkaprodrštofu. 1919. ljeta je bio farnik u Filežu. Po takozvanoj „fileškoj buni“ su ga komunisti uhapsili i pred sudom odsudili kot navodnoga zločinca. Šoproni su ga 10. aprila 1919. ljeta ustriljili.

Duhovnik Štefan Jahns i načelnik Fric Carić s miništranti pred spomentablom kod cimitora u Vulkaprodrštofu.

Povodom 140. obljetnice Szemellikerovoga rodjendana služio je duhovnik u Vulkaprodrštofu, Štefan Jahns, mašu zadušnicu. Po maši su diozimatelji išli do spomenploče na crikvenom dvoru, kade se je kratko molilo za pokojnoga. Načelnik Vulkaprodrštofa, Fric Carić (ÖVP) je u ime općine položio vijenac.


Farnik Anton Szemelliker

Spomeniki za mučenika Szemellikera

Prilikom 100. obljetnice smrti Antona Szemellikera i „fileške bune“ je Literarno i kulturno društvo Filež 2019. ljeta organiziralo igrokaz o ondašnji dogodjaji u Filežu, Mjenovu i Šopronu. Istoga ljeta su u rodnom selu u Vulkaprodrštofu podignuli tablu, a i u Šopronu na zgradi u koj su umorili Semelikera. U Juri spominja tabla na benediktionskoj gimnaziji na pokojnoga Szemellikera. Onde je naime pohadjao školu.

ORF Hrvati

Vulkaprodrštof
Vulkapordány
Wulkaprodersdorf
Šopron
Sopron
Ödenburg
Filež
Füles
Nikitsch