Emléktábla Szemelliker Antalnak
04.12.2019.

Háromnyelvű emléktáblát avattak Sopronban, a volt bírósági épület falán Szemelliker Antal fülesi plébános tiszteletére, akit 1919. április 10-én, a Tanácsköztársaság idején a bíróság udvarán végeztek ki. A táblát Veres András megyéspüspök szentelte fel, majd emlékmisét celebrált a Bencés templomban.

Szemelliker Antal családja kezdeményezte az emléktábla állítását a plébános kivégzésének 100. évfordulója alkalmából, melyet a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is támogatott. „Úgy éreztük, hogy ez a horvát önkormányzatnak a kötelessége, hiszen egy horvát származású, régi Sopron vármegyei faluból, Vulkapordányból származó papnak állítunk emléket“, mondta Grubits János, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

„Egy állítólagos felbujtásért végezték ki a Tanácsköztársaság idején a plébánost, amit ő nem követett el és 37 évesen az életét kellett áldoznia, pusztán azért mert pap volt“, mondta el az emléktáblát felszentelő Veres András megyéspüspök. „Szeretnénk, hogyha ez az ő vértanú, példaértékű élete a köztudatban jobban ismertté válna, mert úgy veszem észre, hogy itt Sopronban és környékén sem mindenki tud erről az eseményről, pedig a Győri Egyházmegyében rajta kívül még egy papot is megöltek Császárban“, tette hozzá a győri megyéspüspök.

A Tanácsköztársaság 133 napja alatt a Győri Egyházmegyében két ártatlan papot végeztek ki: Wohlmuth Ferenc császári plébánost és Szemelliker Antal fülesi plébánost. A császári plébánosról sokan és sok helyen megemlékeztek, Császáron pedig szobrot is emeltek tiszteletére néhány évvel ezelőtt. Szemelliker Antalról azonban keveset lehetett tudni, míg 2011-ben Biczó Zalán, győri könyvtárvezető és történész könyve megjelent.

Szemelliker Antal Vulkapordányban született 1882. május 25-én, horvát anyanyelvű családban. A győri kisszemináriumban tanult 1897-től, majd a papi nagyszemináriumban folytatta tanulmányait. Győrben 1905. június 30-án szentelte pappá gróf Széchenyi Miklós győri püspök. Újmiséjét szülőfalujában Vulkapordányban mutatta be. 100 éve, hogy a Tanácsköztársaság idején kivégezték. Sírja a burgenlandi Fülesen található, Magyarországon most kapott emléktáblát.

Vulkaprodrštof
Vulkapordány
Wulkaprodersdorf
Šopron
Sopron
Ödenburg
Filež
Füles
Nikitsch