Mártír papokat avathatnak boldoggá
08.14.2019.

A tanácsköztársaság idején Szemelliker Antal plébánost koholt vádak alapján golyó általi, míg Wohlmuth Ferenc plébánost kötél általi halálra ítélték

Száz évvel ezelőtt két győri egyházmegyés papot végeztek ki koholt vádak alapján a tanácsköztársaság kommunistái: a vértanúk ügyéről Veres András győri püspök árult el részleteket.

Sok levéltári kutatásra, valamint a korszakot jól ismerő történész írására is szükség lesz a boldoggáavatási kérelemhez – mondta Veres András. Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Újabb vértanúval gazdagodhat a magyarországi boldogok sora. Szemelliker Antal boldoggá avatásának kezdeményezését Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára jelentette be nyár elején, amikor nyilvánosságra hozta: a püspökök testülete támogatja a Győri Egyházmegye kérését, hogy elindítsák Szemelliker Antal 1919-ben Sopronban vértanúhalált halt fülesi plébános boldoggáavatási eljárását. Ezzel kapcsolatban Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke lapunknak elárulta, a plébános haláláról sokáig nem lehetett – és nem is mertek – beszélni, az utóbbi két évtizedben megjelenő cikkek és írások azonban egyre több figyelmet szenteltek Szemelliker élettörténetének.

A kultusz föllendülését jelzi, hogy a család idén tavasszal, a kivégzés századik évfordulóján három nyelven – magyarul, horvátul és németül – írt emléktábla avatását kezdeményezte Sopronban. Az életút pontosabb megrajzolása azonban még hátravan.

Veres András hangsúlyozta: szükség lesz még sok levéltári kutatásra, valamint a korszakot jól ismerő történész írására is ahhoz, hogy benyújthassuk a boldoggáavatási kérelmet. Szemelliker Antal ügyét, mint erre korábban Tóth Tamás is fölhívta a figyelmet Wohlmuth Ferenc, a Komárom-Esztergom megyei Császár plébánosával együtt, egyetlen dokumentumban tárgyalják majd. Veres András ezt azzal indokolta: mindketten ugyanakkor, a száz évvel ezelőtti kommunista kommün áldozatai lettek, életsorsukban, de legfőképpen halálukban sok a hasonlóság és az egyezés. Mint ismert, Szemelliker Antal fülesi és Wohlmuth Ferenc császári plébános is a Győri Egyházmegye lelkipásztoraként szolgált.

A tanácsköztársaság idején harminchét éves Szemellikert vörös katonák hurcolták el plébániájáról, és a forradalmi rögtönítélő bíróság Sopronban koholt vádak alapján golyó általi halálra, Wohlmuth Ferencet pedig pár hónappal később kötél általi halálra ítélte. A kivégzéseket 1919. április 10-én és június 5-én hajtották végre. A két papnak semmiféle bűne nem volt, vértanúságukat a kommunisták egyházüldözése okozta. Veres András közölte: az ügy posztulátora még nincs kijelölve, de erre hamarosan sor kerül.

Vitéz Anita
Magyar Hírlap

Vulkaprodrštof
Vulkapordány
Wulkaprodersdorf
Šopron
Sopron
Ödenburg
Filež
Füles
Nikitsch